Silkeborg I.F. Vision 2018

Hvad er Vision 2018?

Billede
Silkeborg spillerne jubler. (Rettighed: Silkeborgif.com)

Vi er i Silkeborg 2014, hvor hovederne har været lagt i blød. Visionen er klar. Fremtiden er på plads. Men hvad skal der ske, og hvad betyder det?

Den 1. januar 2015 blev ”Vision 2018” implementeret i Søhøjlandet, en vision der skulle hjælpe Silkeborg I.F. tilbage til den bedste danske fodboldrække. Men ikke bare ”tilbage”. Klubben skulle blive der! Kæmpe med, og have et hold der kontinuerligt spillede Superligafodbold. Kort forinden var planerne om det nye Silkeborg Stadion blev offentliggjort – Jysk Park. For at forstå hvad Vision 2018 går ud på, har vi taget pulsen på konceptet, og vil i det kommende bringe vores forståelse for hvad Vision 2018 er, hvordan det er blevet implementeret, hvordan det arbejdes med i praksis og ikke mindst, hvad det kommer til at betyde i fremtiden! For at gøre dette, har vi fået tilsendt materiale fra Silkeborg I.F., ligesom vi har taget en snak med flere af klubbens nøglepersoner.

Der var store ændringer i spil, da klubben udmeldte Vision 2018. Oprindeligt gik planen på, at daværende træner Jesper Sørensen skulle erstattes af Kim Poulsen, der havde store erfaringer med talentarbejde og inklusion fra bl.a. Tanzanias fodboldlandshold. I samme moment skulle flere titler i klubben omjusteres, hvilket betød at posterne sportschef og talentchef skulle slås sammen – Disse roller skulle nu varetages af Jesper Stüker.

Strategien kom i kølvandet på et ganske miserabelt efterår 2014, hvor Silkeborg IF, med Jesper Sørensen i spidsen, blot havde opnået 4 point på en halvsæson i den danske Superliga, hvilket var et historisk ringe resultat. Resultaterne kørte ikke, men alle i sportsverdenen var enige om, at klubben ikke havde fået de point, som ”man” kunne tilkomme. Bl.a. var det blevet til hele 8 ét måls nederlag, og største nederlag var på 0-2. Flere gange havde man været decideret uheldige, og enkelte tilfælde var dommerne kommet i et uheldigt fokus. Resultatet var dog klart, Silkeborg I.F. lå uhjælpeligt sidst, og derfor måtte der ske noget. Kim Poulsen blev ansat på en 2-årig kontrakt, og skulle dermed hjælpe med at implementere den nye vision.

Jeg kommer til Silkeborg med stor viden om og erfaring i, hvordan man kan udvikle spillerne især teknisk/taktisk og mentalt, og jeg glæder mig til at sætte fokus på samspillet mellem de tekniske færdigheder og den taktiske perception.

Lød det fra Kim Poulsen umiddelbart efter ansættelsen. Visionen handlede om talenter. Og ikke bare talenter, men egne talenter. På Silkeborgif.com uddyber klubben kort her:

Silkeborg IF kommer til at satse massivt på talenter fra egne rækker. Fundamentet bliver den nuværende talentstruktur, hvor områdets dygtigste fodbolddrenge allerede fra 12-årsalderen deltager i et målrettet træningsmiljø i sammenhæng med uddannelse (SIF Fodboldskolen, Talent Team og Silkeborg Fodbold College). Talenterne skabt i det miljø skal være de spillere, der i 2018 bærer SIFs førstehold.

Også Jesper Stüker lægger vægt på det store talentarbejde, og gør det klart at en af de store mål med Vision 2018 er, at blive en fast bestanddel af den bedste danske fodboldrække.

Vi har nogle sportslige mål i Vision 2018. Det er bl.a. at være fast deltager i Superligaen senest i 2018, gerne før, og samtidig satse massivt på egne talenter til førsteholdet. Men det er vigtigt, at det er talenter med den fornødne kvalitet.

Men idéen er ikke bare trukket ud af den fri luft. Det økonomiske setup og levedygtigheden i klubben har været i fokus da beslutningen blev truffet, og derfor er en af nøglebegreberne i Vision 2018, at

Vision 2018 har som mål at skabe økonomisk balance i fodboldforretningen senest i 2018.

Visionen er dog ikke skabt med det hovedformål at fordre det ene frem for det andet. Begge dele skal gå hånd i hånd, for at visionen virker efterhensigten. Det betyder, at klubben ikke vil vægte den økonomiske sikring over talentarbejdet, men ej heller at lokale spillere skal på banen for enhver pris. Jesper Stüker fortæller

Det er ekstremt vigtigt, at have nogle såkaldte sikre bundpæle, som direkte forstærker startopstillingen, og som talenterne kan læne sig op ad. Det var det, vi gjorde, da vi hentede Thomsen, Vendelbo og Albers inden sæsonen. (Læs: Martin Thomsen, Mikkel Vendelbo og Andreas Albers)

Dermed fremgår det også som en klar del af visionen, at klubben fortsat skal købe profiler, netop som en styrkelse af hele konceptet. Vi har taget en snak med en af nøglepersonerne i ”Vision 2018”, Peder Knudsen

SIFs bestyrelse lagde for halvandet år siden en vision frem, som er rettesnoren i vores daglige arbejde: SIF skal senest i 2018 have balance i fodboldøkonomien. Det skal bl.a. ske gennem uddannelse af dygtige fodboldspillere, så vi i højere grad selv producerer vores førsteholdsspillere.

Målet er en fordeling på halvdelen fra egne rækker og halvdelen udefra. Den kombination skal gerne gøre os til en superligaklub med mere permanent ophold i den bedste række, end tilfældet har været i de senere år.

På FMDanmark.dk har vi tidligere bragt historier om Silkeborg I.F. i halvfemserne og frem til pokaltriumfen i 2001. Her har vi set tilbage på truppen, og fundet ud af, at klubben i den periode havde enormt stærke talenter, som siden hen fik flotte udlands- og landsholdskarrierer. Derfor spurgte vi Peder Knudsen, hvordan klubben i fremtiden kunne sikre at der kom ligeså store talenter ind på holdet, som man havde ”dengang”:

Jeg mener faktisk, at vi har nogle store talenter på vores hold i dag, lige som vi havde dengang. Når vi var så gode i 90erne var det fordi, vi havde økonomi til at hente spillere fra øverste hylde udefra til at supplerer vores i forvejen gode hold.

Der er sket meget i fodbold-økonomien siden, så de muligheder har vi ikke i dag. Vi henter stadig dygtige fodboldspillere udefra (i januar-vinduet har vi bl.a. hentet Ulrik Flo og Davit Skhirtladze, og i sommer var det bl.a. Martin Thomsen og Mikkel Vendelbo, der kom til SIF), men vi kan ikke som dengang konkurrere med FC København og Brøndby.

Blandt andet derfor har det været vigtigt for klubben at starte udviklingen af egne talenter endnu tidligere (helt ned til 12-års alderen). Dette har man arbejdet på igennem de seneste 7 år, så det er ikke noget nyt, men der vil i fremtiden arbejdes endnu mere intenst med denne del, ligesom man blandt andet har mentaltrænere tilknyttet de unge “up and coming” spillere, hvoraf samarbejdet med forældre og spillerne selv figurerer højt på listen. Allerede på nuværende tidspunkt kan man i klubben se, at arbejdet bærer frugt. Peder Knudsen fortæller.

Vi har p.t. 14-15 ungdomslandsholdsspillere, vi har spillere som Robert Skov, Jens Martin Gammelby og Sammy Skytte og flere på vej ind på vores førstehold, som har fået deres fodbolduddannelse i SIF.

Det er rigtigt, at vi dengang havde Martin Laursen, som gik hen og blev en stor stjerne. Men du skal huske på, at han blot var 21 år, da han blev solgt til Verona.

Vi vil både nu og i fremtiden uddanne gode fodboldspillere, og de bedste af dem vil blive solgt videre – som f.eks. Kasper Dolberg, der blev solgt til Ajax sidste år.

For at holde os lidt i de store talenters verden, har vi også bedt Peder om at forholde sig til hvilke(n) spiller(e) fra Silkeborg I.F. vi kan forvente at se på det danske A-landshold i fremtiden:

Det er meget svært at sige, men jeg er sikker på, at nogle af de ungdomslandsholdsspilere, vi i øjeblikket har i klubben, vil kunne gå hele vejen, hvis de er dygtige til at træffe de rigtige valg og ikke slår for stort et brød op og kommer til at sidde på en bænk i en stor klub i en for tidlig alder.

Jeg mener at det er vigtigt for unge spillere at spille gældende kampe hver eneste weekend!

Jeg tænker, at hvis Kasper Dolberg fortsætter den gode udvikling, han var inde i hos os og har fortsat i Ajax, så bliver han A-landsholdsspiller.

Der er også flere af vores nuværende spillere, der har potentialet til at gå hele vejen.

Indtil nu har vi primært beskæftiget os med den indledende del af planen, men der var en udfordring i praksis.

Ikke så meget for visionen, og udviklingen af denne, men med spillet på banen. Kim Poulsen var ikke i stand til at vende skuden, og selvom der kom flere point på kontoen i foråret 2015, så måtte Silkeborg I.F. ned med et brag. De dårlige oplevelser havde sat sig i benene, og spillet fungerede ikke, ej heller i 1. division, hvor klubben lå og rodede i den nederste halvdel langt inde i efterårssæsonen. Det endte med en fyring til Kim Poulsen, som oprindeligt var en af nøglepersonerne i Vision 2018 med hans store erfaring i netop talentarbejde. Men en ligeså stor del af Vision 2018 var selvfølgelig at man skulle komme retur til Superligaen, og med den ændrede Superligastruktur, var der nu hele 3 oprykningspladser at kæmpe om.

Med den øgede chance for oprykning mente flere af klubbens spillere, at Vision 2018, nu måske skulle revideres en smule. Her er det Emil Scheel der kort beskriver situationen:

Jeg tror også at den vision blev til 2016 da turneringsstrukturen blev ændret – og der var tre oprykningspladser.

Og noget kunne tyde på, at han havde ret, for ind kom det stærke trænernavn Peter Sørensen, som kort forinden havde reddet sin tidligere klub Fredericia, fra nedrykningskampen i 1. division.

Kent Madsen fortæller til os, at man ikke må stille det sådan op, men at det selvfølgelig handler om at gribe den mulighed der er ved den ekstra oprykningsplads.

De ting har ikke så meget med hinanden at gøre. Vi stiler fortsat efter målsætningerne i 2018 visionen – det har aldrig været en del af den, at vi først ville rykke op i 2018. Så er det klart, at vi står med en historisk chance for at vende hurtigt tilbage – og blive oppe – ved at Superligaen udvides til 14 hold.

Den nye træner, Peter Sørensen havde inden opholdet i Fredericia haft 3 yderst succesfulde år i AGF, men intet varer evigt, og til sidst måtte Peter Sørensen, ufrivilligt, forlade AGF da han i følge mange spillere (stærkest udtalt af Peter Graulund) havde mistet spillernes opbakning.

I Silkeborg I.F. var Peter Sørensen dog hjerteligt velkommen, og det giver nok næsten sig selv! I 1993/94 sæsonen var han en stor del af det Silkeborg I.F. mandskab der vandt den danske superliga, og pudsigt nok passede han perfekt ind i Visionen. Peter Sørensen kom oprindeligt fra Silkeborg-klubben Sejs-Svejbæk IF, da han i 1991 skrev under med Silkeborg I.F. og dermed kunne historien jo nærmest ikke skrives bedre.

En træner der havde skabt store resultater som træner, men som også havde en særlig plads i Silkeborg I.F.s historie, fansenes hjerter, og så ovenikøbet en som kendte klubbens måde at integrere unge, lokale, talenter på. Vision 2018 kunne ufortrødent fortsætte sit arbejde mod at inkludere talenter, skabe økonomisk balance samt skabe et solidt fundament til at være en fast bestanddel af den danske Superliga senest i 2018!

Vi har spurgt sportschef Jesper Stüker hvordan man sikrer at Vision 2018 ikke bare bliver nogle bogstaver på et stykke papir, men også bliver implementeret i hverdagens arbejde:

I virkeligheden er det jo nogle ret konkrete overskrifter i Vision 2018, som er let konverterbare til dagligdagen.

En massiv satsning på talentudvikling, betyder, at spillerne skal prioriteres, stilles krav til, og føres gennem et længerevarende, afstemt forløb, hvor spillere gives de bedste præmisser for at kunne lykkes. Dette handler først og fremmest om en god, generel fodbolduddannelse og senere især om et tæt samarbejde mellem talentsektoren og A-truppen. Det får naturligvis også betydning for den måde, vi sammensætter vores trup på i forhold til unge og ældre spillere, hvor der skal være den fornødne balance, hvor der samtidig gives plads og rum for talenterne.

I forhold til målet om at spille i Superliga og skabe økonomisk balance i 2018, er det et klart mål, som dog udfordres at den økonomiske forskel, der ligger til grund for at spille i liga eller division. Det er en balance i forhold til, hvor meget man vil satse på den korte bane, for at skabe bedre muligheder, på den længere bane.

Værdierne i vores vision er udgangspunktet for at handlinger og kultur er i tråd med dette, og at vi samlet set går efter at indfri målsætningerne.

Med kulturændringer, ligger det implicit, at det er noget der kan mærkes både internt og eksternt i klubben. Vi har spurgt hvad Jesper mener Vision 2018 får af betydning for Silkeborg I.F., i fremtiden. Både realiserbart, og i øjnene på beskueren.

Jeg tror på, at Silkeborg går fra en fortid fra at være en “købende klub” til at være en udviklende klub, hvor en stor del af spillerne har lokale rødder, og overbeviser omverdenen om, at de kan forstærke vort 1. hold.

For at forretningen kan optimeres vil det også på sigt være nødvendigt, at vi kan sælge spillere, efter at de har slået deres navn og indsats fast på vort 1. hold.

Forhåbentlig er der et forstærkende, lokalt engagement, som tilsammen udgør en mere tydelig spillestil og vinderkultur, som vil gøre os mere og mere konkurrencedygtige og attraktive for fans, sponsorer og spillere.

Vi har ligeledes snakket med klubbens direktør, Kent Madsen, og også han fremhæver det store og vigtige talentarbejde, og evnen til at sælge spillere som en af de helt afgørende elementer for Silkeborg I.F. i fremtiden

Den mest synlige udmøntning af visionerne i vores 2018 plan er satsningen på en stærk talent-afdeling. SIF har status af A-licens klub på talentområdet – dvs vi er sikret repræsentation i Ligaen for U17 og U19 hold, hvor de største talenter i Danmark optræder. Der er en lang række krav, der skal opfyldes for at opnå A-licens, og det betyder en pæn økonomisk satsning fra vores side.

I forbindelse med nedrykning i fjor justerede vi en række steder i organisationen for at spare omkostninger, men vi valgte at opretholde det høje niveau i vores talentafdeling – netop fordi det er så vigtig en del af vores fremtid. I sidste ende skal vores satsning på talent komme os til gode på transfermarkedet – ved at vi henter en del af forstærkningerne til vores førstehold i egne rækker og ved at vi – forhåbentlig – kan sælge de største talenter, når de har fået erfaring på vores førstehold – til udlandet.

Med evnen til at sælge spillere henvises der fra flere i klubben til Kasper Dolberg, som i juli 2015 blev solgt til den hollandske storklub Ajax. I 1994 åbnede Silkeborg, som den første klub i Danmark et fodboldcollege. Noget der senere hen er blevet populært i mange andre klubber. Da Silkeborg I.F. dengang åbnede sit college var det unikt og banebrydende, og det væltede ud med talenter til 1. holdet fra Fodboldcollege, og klubbens egne rækker der pludselig blev matchet og trænet mere professionelt end andre steder i landet. Vi har spurgt hvordan det kan være, at talenterne boblede frem dengang, og hvad der i Silkeborg I.F., bliver gjort for at sikre at det kan ske igen. Kent Madsen mener dog ikke helt, at man kan sammenligne tiderne og fremhæver også, at flere spillere blev hentet til/opdaget af mere alternative veje dengang:

Præmissen holder ikke helt. Det er rigtigt, at Thomas Røll og også Bora Zivkovic, der var med i Parken, var en del af klubbens talentudvikling. Men Morten Bruun var kommet til klubben fra Kolding og fik chancen – men først da han var en ung seniorspiller, Peter Kjær blev hentet i Vejle, Henrik Tømrer blev opdaget på klubbens tredjehold, etc. etc.

Siden dengang er vores talentudvikling blevet markant mere struktureret, og vi producerer i dag langt flere ungdomslandsholdsspillere, end vi nogensinde har gjort før.

Mht. fremtidens store resultater må vi erkende, at fodbold har udviklet sig meget i de sidste 20 år. Vi kan ikke længere være med økonomisk i forhold til FCK og Brøndby. Men vi tror på, at vi har kvaliteten til at etablere os som en mere eller mindre fast del af Superligaen.

Sportschef Jesper Stüker fremhæver de noget anderledes talentarbejder fra dengang, som en af de store årsager, både til at Silkeborg I.F. fik hurtig succes, men også hvordan man i fremtiden vil sikre, at man kan komme med på båden, og producere store talenter.

Dengang var talentudviklingen og fodbolden generelt på et helt andet stadie, og talentudvikling startede for alvor først som U17-spiller. Silkeborg Fodbold College gav som de første i DK en visionær mulighed for optimale træningsmuligheder, og det kastede hurtigt resultater af sig. Simpelthen fordi de trænede mere og mere målrettet end alderssvarende spillere i DK.

Nu er udviklingen noget længere undervejs i en del danske klubber, og vi ser i SIF nu for alvor resultaterne af en talentstruktur som vi søsatte i 2008 hos U13 og op. Til gengæld er talenterne markant bedre i dag og fodbolden er kommet på et noget højere niveau såvel fysisk, teknisk, taktisk og mentalt. Det tager tid, inden en struktur kaster frugter af sig, men det ser vi i høj grad, at den gør lige nu. Vi har en del unge spillere på vort 1. hold, som har gjort det godt, flere på vej, og vi tror på, at vi sammen med dem kan rykke i superligaen.

Vi har i SIF et unikt og sammenhængende koncept lige fra det arbejde der gøres i vore samarbejdsklubber og op gennem strukturen som ungdomsspiller. Vi har stor erfaring og kontinuitet i dette arbejde, og vi mener at have “opskriften på”, hvordan vi udvikler dygtige spillere.

Slutteligt har vi spurgt Jesper hvad der for ham betyder mest i forbindelsen med arbejdet i Silkeborg I.F.,:

Indtil videre har en stor del af mit arbejde haft med talentarbejdet at gøre sammen med det øvrige trænerteam, hvor det både har været spændende og sjovt at opleve fremskridtene over tid. Det gælder de første sejre og etableringen i de bedste ungdomsrækker, evnen til at blive en klub, som kan udvikle landsholdsspillere og spillere til højeste niveau.

Det glæder mig hver gang, en spiller for alvor rykker sig både fodboldmæssigt og personligt. Især illustreret ved debut på 1. holdet i SIF – gerne med en god præstation. Og så den årlige dag, hvor studenterne dimmiterer fra Silkeborg Fodbold College, hvor vi efter en del års tæt samarbejde vedr. fodbold og skole, sender nogle seje, unge mennesker videre mod voksenlivet.

For mig personligt, vil kulminationen på det hele være, hvis vi formår at rykke op i Superligaen til sommer, med en trup som stadig har masser af potentiale og muligheder for at det kan være afsæt for at vi kan tage de næste skridt for fodbolden i Silkeborgområdet.

Vi har spurgt et par af spillerne hvad de tænker om Vision 2018, og hvad de tror det kommer til at betyde. Andreas Albers fortæller.

Vision 2018 blev fremlagt for mig da jeg var til forhandlinger i sommers med klubben. Det kan være svært for en spiller udefra at vurdere kvaliteten af ungdomsrækkerne, så umiddelbart betød det ikke meget i den situation jeg befandt mig i.

Men efter et halvt år i klubben, er det tydeligt at troen på de unge talenter er stor og samtidig berettiget. Der er stort potentiale og allerede nu står de unge talenter fuldt konkurrencedygtige i 1. holds truppen.

Flere af spillerne i truppen har endvidere fremhævet vigtigheden i at rykke op i Superligaen i år. I 2017 fylder Silkeborg I.F. 100 år, og med jubilæet åbner det nye stadion – Jysk Park. End ikke H.C. Andersen kunne have skrevet en smukkere historie, så vi krydser alt hvad der krydses kan for at Silkeborg I.F. snupper en af de tre oprykningspladser i dette forårs 1. division, med Peter Sørensen ved roret!

Vision 2018 i korte træk:

  • Klubben skal være en permanent del af den bedste danske fodboldrække fra 2018
  • Klubben skal være i økonomisk balance i fodboldforretningen senest i 2018
  • Klubben skal præstere mindst 50% talenter fra egen avl, senest i 2018
  • Skoling af klubbens talenter skal ske allerede i 12-års alderen
  • Talenterne skal gerne gennemgå uddannelse i form af SIF Fodboldskolen, Talent Team og/eller Silkeborg Fodboldcollege
  • Der skal indkøbes stærke spillere udefra, som styrker truppen og hjælper talenterne
  • Klubben skal skabe 1. holds spillere, som kan sælges

I kan læse mere om Silkeborg I.F.’s Vision 2018 her:
http://www.silkeborgif.com/nyheder/sene … late=Print

Artiklen er skrevet af
Andreas Jøhnke