Sociale medier

SocialMediaDe sociale medier er det folk oftest forbinder med netværk, og der hvor de fleste er opmærksomme på, at de rent faktisk netværker. Om man lægger et billede op af en kage der er bikset sammen, deler en vens opslag eller “synes godt om” en kommentar fra en helt fremmed, så netværker man. Bevidst eller ej. De sociale medier gør det muligt at holde kontakten til en langt større bekendtskabsgruppe end tidligere, hvor det rent faktisk krævede at man ringede eller mødtes med hinanden. Men det kræver dog alligevel en indsats.

De sociale medier kan opdeles i to kategorier. Den private og den offentlige. Den private er der hvor man kun deler de ting, som enkelte personer bør se, mens den offentlige er til fuld skue i blandt alle mennesker. Men der findes også et skel imellem de forskellige netværksformer.

For mit vedkommende er Facebook en mere privat sag end eksempelvis Linkedin. På Linkedin handler det, for mig, om at skabe det størst mulige netværk med bredest mulig blikfang. Det skal jeg bruge professionelt, når jeg skal søge job, kompetencer eller samarbejdspartnere. Facebook er en blanding af privatliv og fagligt netværk. Her er de personer jeg er venner med, i familie med, tidligere klassekammerater og nuværende kolleger/medstuderende. De får ofte opdateringerne før de når ud på Linkedin. Men sådan kan man jo gøre det, som man ønsker.

Twitter, Google+, Youtube, Instagram, Flickr, Tumblr osv. Der er et uendeligt antal værktøjer at tage fat på, og man bør være der hvor man føler man når dem man ønsker. Hvis alle i ens netværk er på Facebook og Linkedin, er der så et behov for at være venner på Google+? Det kan være værd, at undersøge hvordan ens netværk kommunikerer. Hvis Twitter og Instagram giver noget, som man ikke kan få igennem de øvrige sociale netværks platforme man benytter, så bør man selvsagt overveje at tilmelde sig.

Dog skal man bruge de sociale medier med omtanke. Hvor Facebook for mig er privat, er det ikke nødvendigvis den samme opfattelse min kommende chef har. Derfor er min Facebook-profil i stort omfang lukket for offentligheden. Folk ser kun det jeg vil have dem til at se. Jeg tjekker jævnligt om jeg er blevet tagget i billeder, og hvis jeg er, vurderer jeg om de skal ligge på min Facebook-profil. Der er ikke noget galt med, at have et billede af at du drikker en øl med en kammerat. Det er kun naturligt, og sender ikke nødvendigvis et dårligt signal, men overvej den volumen du har af den type billeder, eller dem der er værre. Præsenter dig, som du mener er klædeligt, og vær sikker på at kun dem du stoler på, har adgang til de mere “provokerende” af slagsen.

Du bør også overveje hvem du bliver venner med, eller er i netværk med. Du kan nemt risikere at skræmme andre væk, hvis du ikke holder dit netværk i relevante grupper. Hvis Facebook skal være din platform til at lukke nationen!-agtige udbrud ud, så er det ikke nødvendigvis en fordel for dig, at blande dine personlige holdninger, med din kommende arbejdsgiver. Meget af dette virker til at være logik for perlehøns, men ikke desto mindre falder flere og flere i, med “næser”, skideballer og fyringer til følge.